3x zoete pompoen

06-11-2022 16:33

3x Zoete Pompoen

Zoete pompoentaart van Jamie Oliver

Ingrediënten

1 kruimeldeeg (zelf gemaakt of gekocht)

500 gr pompoenvlees, in blokjes van 2 cm

350 ml volle melk

200 gr lichtbruine suiker

1 vanillestokje, in de lengte gesplitst, de zaadjes eruit geschraapt

3 grote eieren

1 grote eetlepel vanille-puddingpoeder

Bereidingswijze

Doe de pompoen, de melk, de suiker en de vanille (stokjes en zaadjes) in een kleine diepe pan en zet die op matig vuur. Blijf voortdurend roeren zodat de boel niet aanbrandt en draai het vuur laag zodra het mengsel kookt. Laat 15 minuten zachtjes pruttelen terwijl je regelmatig roert, leg vervolgens de deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuutjes zachtjes koken tot de stukjes pompoen zacht en gaar zijn. Haal de pan van het vuur, vis het vanillestokje eruit en hak het mengsel met een staafmixer heel voorzichtig tot een glad en fluweelzacht mengsel. Laat de vulling afkoelen en leg de deksel op de pan om te voorkomen dat er een vel op komt.

Verhit de oven tot 180°C. Rol het deeg uit tot een iets grotere lap en rol deze boven de springvorm af. Druk het deeg goed in de rand, het moet minstens 4 cm hoog komen. Snijd de overhangende randjes eraf en gebruik de stukjes om eventuele gaatjes te vullen. Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Leg terwijl het pompoenmengsel staat af te koelen een stuk bakpapier in de deegbodem en druk het goed in de rand. Vul de bodem met ongekookte rijst of bonen en bak hem 10 minuten blind in de hete oven. Haal de rijst en het stuk bakpapier eruit en zet de vorm nog 10 minuten terug in de oven tot het deeg stevig en bijna koekachtig is. Laat de bodem volledig afkoelen en verlaag de temperatuur van de oven tot 160°C.

Kluts de eieren met het puddingpoeder, doe ze bij het pompoenmengsel en meng alles nogmaals goed door elkaar. Schenk het mengsel in de deegbodem en zet de taart ongeveer 30 minuten in de oven, of tot het oppervlak gestold is maar de vulling vanbinnen nog wel een beetje lobbig.

Laat de taart afkoelen en serveer er een lepel slagroom bij.

Bron: www.dewassendemaan.be

 

Oliebollen van pompoen

Ingrediënten 4 pers

550 gr pompoenvruchtvlees in stukken

240 gr zelfrijzende bloem

2 gr zout

2 eieren, losgeklopt

1 el speculaaskruiden

Bloemsuiker – kaneel

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd eventueel al het topje van de pompoen en gaar de pompoen in zijn geheel in ca 30 min in de oven. Verwijder de schil en de pitten en pureer het vruchtvlees. Mix er de eieren, zout, bloem en de speculaaskruiden door. Verhit de frituurpan met olie op 180°C. Test 1 beignet uit in de frituurpan om de grootte en de gaartijd vast te stellen. Lepel telkens 4 à 5 balletjes van het beslag in de hete olie en draai ze om wanneer de onderkant goudbruin is. Laat ze nog even verder bakken tot ze gelijkmatig gekleurd zijn en schep vervolgens uit de frituurpan.

Serveren

Laat goed uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een mengeling van bloemsuiker en kaneel. Dien meteen op.

Bron: www.smulweb.nl

 

Pompoenconfituur

Ingrediënten

1500 gr pompoen (liefst butternut)

2 sinaasappelen

1 el gember (geraspt)

1 kg suiker

1 kaneelstokje

Bereidingswijze

Snij de pompoen in kleine stukken. Doe de stukken pompoen in een ruime kookpot en doe er het kaneelstokje en de gember bij. Voeg de suiker toe. Rasp de sinaasappels boven de pan en pers vervolgens de vruchten. Voeg het sinaasappelsap toe. Breng het geheel aan de kook en laa 50 minuten zachtjes pruttelen, tot de pompoen helemaal zacht is met een pureestamper kan fijn maken. (met een staafmixer kan ook maar verwijder dan eerst het kaneelstokje. Schep de confituur in gesteriliseerde bokalen, draai het deksel erop en laat ze ondersteboven afkoelen. Ze bewaren niet zo lang als andere confituur dus ideaal om snel te verorberen bij de havermoutpap als herfstontbijt.

Bron: www.libellelekker.be