Ecologische waarde

De natuur geeft en de natuur neemt. Deze waarheidsgetrouwe gedachte zou bij elke landbouwer er in gebakken moeten zitten.
Dat de natuur neemt, hebben we reeds meerdere keren aan de lijve kunnen ondervinden. Waterschade, windschade, hittegolven, enzovoort ....
Maar de natuur kan ook in overvloed geven wat wij met open armen ontvangen.
 
In november 2019 zijn we gestart met de aanplant van diverse ecologisch waardevolle elementen. Meer dan 1,5 jaar hebben we aan deze plannen gewerkt in samenwerking met Regionale Landschappen Voorkempen en BOS+ om onze percelen ecologisch interessant te maken voor de natuur.
Zo hebben we de oude roestige prikkeldraad en betonnen palen verwijderd en rondom een meidoornhaag gezet, die we vanaf 2020 gaan snoeien als een historische kruishaag. Voor deze haag voorzien we rondomrond een 2 meter brede strook met wilde (akker)bloemen en kruiden.
Achter deze haag loopt een open gracht rondom het perceel, deze hebben we terug zuiver gezet en zal binnenkort verbonden worden aan een (nog uit te graven) amfibiënpoel.
 
Op het perceel zelf hebben tussen de teeltblokken bomenrijen aangeplant. Deze rijen bestaan uit zwarte -en hartbladige els (gratis stikstof bemesting), grauwe -en boswilg (afwisselende bloei vroeg in het voorjaar, aanvoerder van koper in bodem), vlierbes, wilde lijsterbes en mispel.
 
Alles goed voor in totaal 2883 bomen op 2ha !
 
 
Hiernaast blijven we uiteraard nog rekening houden met het huidige biotoop. De aanwezige vos laten we rustig doen, aangezien deze de populatie aan ongewenste dieren onder controle houdt. De reebokken, zowel groot en klein, zien we geregeld aan het gras grazen tussen de asperges, een welgekomen grasmachine dus. De buizerd en sperwer die me telkens volgen als ik de grond bewerk, kunnen zich tegoed doen aan de veldmuizen en woelmuizen die dan tevoorschijn komen.
Telkens houden we onze ogen ook open voor de meer zeldzamer wordende akkervogels zoals de veldleeuwerik en de kievit die er af en toe graag vertoeven.
Bij voorkeur laten we alle grasstroken en wandelpaden begrazen door schapen. Helaas is onze vaste herder sinds vorig jaar gestopt en zijn we volop aan het zoeken naar een nieuwe herder. Ben je zo iemand of ken je iemand ? Aarzel zeker niet om ons te contacteren!