Gyokuro Sasahime

Over de thee

Gyokuro is een van de meest kwalitatieve Japanse theeën en het kan daarom veel duurder zijn dan andere soorten groene thee. Het wordt dan ook in kleine hoeveelheden gedronken. Gyokuro ondergaat een gelijk productieproces als Sencha, met een naaldvormig blad. Het is, net zoals Matcha, een Japanse groene thee waarvan de theeplanten tot 6 weken (kan ook 2 of 3 weken vooraf)  voor de oogst voor 90% worden overschaduwd, wat zorgt voor de hogere kwaliteit. Deze typisch Japanse methode bestaat sinds 1835.

Onze prestigieuze Gyokuro wordt afgedekt 21 dagen voor de oogst. Tegen begin april worden de Gyokuro theestruiken overspannen met een maasdoek die 95% van het zonlicht blokkeert en de groei van het blad afremt. Door de theeplant gedurende drie weken het zonlicht te ontnemen, wordt de aanmaak van chlorofyl nog meer gestimuleerd. Gyokuro bevat dus meer chlorofyl dan Sencha. Chlorofyl werkt remmend op het verouderingsproces, ontstekingsremmend en verbetert de huidelasticiteit.

Door verminderde fotosynthese, worden de voedingsstoffen uit de bodem niet verwerkt door het plantsysteem zodat de moleculaire structuur van de bladeren verandert. De typisch Japanse methode van overschaduwen creëert meer van de typische umami-smaak omdat de plant meer L-theanine in het blad bewaart. L-theanine is een aminozuur dat vooral in de wortels van de plant wordt aangemaakt. Wanneer het naar de bladeren beweegt, wordt het gereduceerd naar de vorige componenten, dewelke, bij blootstelling aan zonlicht, helpen bij de aanmaak van catechines. Overschaduwen voorkomt daardoor de aanmaak van catechines, dewelke een astringente of bittere smaak veroorzaken. Deze thee heeft dus weliswaar meer cafeïne en minder catechines maar net meer aminozuren of L-theanine, dan Sencha. L-theanine zorgt er voor dat je ontspant terwijl je toch alert blijft.

Door het unieke productieproces bezit Gyokuro een uniek aroma met een sterke umami: zoet, mild, rijk en een minder astringente smaak. De tweede en de derde opgieting creëren meer umami en cafeïne. De milde smaak gecombineerd met de verhoogde gezondheidsvoordelen maken deze thee heel populair.

Suggestie om Gyokuro Sasahime te zetten: 3 gram – 70°C – 2 à 3 min – 200 ml

Over de boerderij

Afkomstig van Mr. Sakamoto in Kagoshima. Sakamotosan is een heel uniek persoon en een soort missionaris van de biologische thee. Hij vindt het belangrijk om die visie uit te dragen. Via via zijn we er in geslaagd om deze thee te verkrijgen.  Meer dan 80 jaar produceert zijn familie al thee. Hij groeide op tussen de theeplantages maar werd gepassioneerd door de gezondheid van zijn familie en zijn theeplanten ongeveer 30 jaar geleden, toen zijn moeder en zus overleden door kanker. Meester Sakamoto werd overtuigd dat een gezonde bodem tot gezonde planten leidt en tot betere groene thee.

Hij engageerde zich om zijn theetuinen drastisch te herschikken. Hij liet graafmachines de bestaande grond opgraven en mengde deze met mineralen en natuurlijke stoffen om de grond te verrijken. Het resultaat was een rijke leemgrond met de noodzakelijke voedingsstoffen voor zijn theeplanten. De werkmannen houden het onkruid tot een minimum beperkt door gedroogd gras tussen de struiken te verspreiden, een populaire ecologische techniek die in heel Japan veel gebruikt wordt. Herbiciden en pesticiden zijn hierdoor overbodig.

Terwijl de meeste Japanse theeën machinaal geoogst worden, plukt Mr. Sakamoto de theebladeren nog steeds handmatig voor zijn beste theeën. Doorheen het groeiseizoen is hij op missie om de oude tradities levendig te houden. In tegenstelling tot zijn theeplanten heeft hij geen tijd om te rusten in de schaduw.