Japanse Groene Thee

Alle (groene én zwarte) thee is afkomstig van dezelfde plant, Camelia Sinensis. Er bestaan wereldwijd echter tal van verschillende teelt-, pluk-, en productiemethodes, wat elke thee zijn unieke eigenschappen geeft, zowel qua smaak als qua gezondheid.

Vooral groene thee heeft een zeer goede reputatie op het vlak van gezondheid. Het staat bijvoorbeeld vast dat fenolzuren in groene thee bijdragen aan een goede darmwerking. En wordt nu tegenwoordig niet gezegd dat onze darmen dé basis vormen van een goede gezondheid?

Buiten vitamines en mineralen bevat groene thee in het bijzonder enorm veel anti-oxidanten door het groot gehalte aan het polyfenol EGCg. Samen met de chlorofyl, die zorgt voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide van en naar de lichaamscellen en desinfecterend werkt, neutraliseert EGCg bovendien schadelijke stoffen waardoor de kans op kanker zou verminderen.

Het gehalte aan polyfenolen of catechinen in groene thee is goed voor 30 à 40% van de thee. Polyfenolen zijn krachtige anti-oxidanten met bio-actieve stoffen. Ze beschermen lichaamscellen tegen kwalijke invloeden van binnen- en buitenaf. Vooral het polyfenol EGCg draagt, als het meest krachtige anti-oxidant in thee, bij aan een goede gezondheid. Meer onderzoek is nodig maar het staat vast dat EGCg oa. de aanmaak van enzymen (eiwitten) stimuleert, voor een daling van de cholesterol zorgt, goed is tegen hart- en vaatziekten, maag, lever en darmen beschermt, bloeddruk regelt, bloedsuikerspiegel normaliseert, antibacterieel werkt, beschermt tegen allergische reacties en de kans op leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang, depressie en neurodegeneratieve ziekten verlaagt.

Groene thee bevat ook een hoog gehalte aan L-theanine, een aminozuur dat de concentratie bevordert, angst- en stress vermindert en de slaapkwaliteit verbetert. Het werd in 1949 in Japan ontdekt en komt niet veel voor in de natuur, behalve in thee. Door haar rustgevend effect op de geest, biedt het een tegenwicht aan de cafeïne/ theïne die, weliswaar in mindere mate dan in koffie, ook in thee aanwezig is. Daarom heeft het drinken van zwarte thee voor het slapen gaan een negatiever effect dan groene thee.

L-theanine stimuleert de alfagolven in de hersenen wat zorgt voor een aangename en ontspannen staat en het maakt de hersenen alert en rustig, ideaal om nieuwigheden aan te leren en de creativiteit te bevorderen. Bovendien is L-theanine betrokken bij de aanmaak van dopamine en serotonine die belangrijk zijn voor ons welzijn en geluksgevoel, onze stemming, emoties, slaap en zelfvertrouwen.

Het gehalte aan EGCg en L-theanine is niet uniform maar enorm verschillend naar gelang gebied, grondsoort, klimaat, teeltwijze en productieproces. Doorgaans kan men wel stellen dat kwalitatieve thee niet alleen een positieve invloed heeft op de smaak maar eveneens op de gezondheidsvoordelen. Om de gezondheidsvoordelen van groene thee maximaal te benutten is de kwaliteit dus van het allergrootste belang.

In Japan is het anders dan in andere theelanden zoals India of Sri Lanka. De meeste Japanse groene thee (90%) wordt geproduceerd voor het binnenland. Toegang krijgen tot de kwalitatieve Japanse theemarkt is niet gemakkelijk en het is heel uitzonderlijk om rechtstreeks bij de theeboer te kopen, waardoor de herkomst niet altijd duidelijk is voor de consument.

Wij maakten een exclusieve selectie van drie losse Japanse groene theeën waarvan we exact weten van waar deze afkomstig zijn en we staan garant voor het biologische proces en de hoge kwaliteit van deze uitzonderlijke losse Japanse thee.