Sencha Saemidori

Over de thee

Sencha is de meest algemeen gedronken thee in Japan. Wanneer men in Japan spreekt over “groene thee”, praat men meestal over dit type thee. Wanneer men van rauwe groene theebladeren een drankje maakt door te infuseren in heet water, noemt men dit Sencha.

In tegenstelling tot Chinese thee, waar de thee wordt gewokt, wordt Japanse thee meestal gestoomd om het oxidatieproces tegen te gaan. Sencha refereert naar het type thee dat in Japanse stijl gestoomd wordt. Tijdens dit proces blijft het volledige blad intact, meestal wordt het nadien naaldvormig gerold.

Onze Sencha is afkomstig van de cultivar Saemidori, dezelfde cultivar als de Gyokuro Sasahime. Saemidori is een kruising tussen de cultivars Yabukita en Asatsuyu. Geregistreerd sinds 1990, is het waarschijnlijk de theevariant die de afgelopen 15 jaar het meeste succes gekend heeft omwille van de hoge umami, de frisheid en het mooie groen. De plant kan niet goed tegen koude dus is het moeilijk om hem te telen in koudere zones. Hij is wijdverspreid in het zuiden van Japan maar niet erg gebruikelijk meer noordwaarts. Saemidori zal de gewone Yabukita nooit vervangen maar de laatste jaren is hij wel dé referentie geworden voor Gyokuro en Matcha.

Deze Sencha smaakt dan ook zachter dan gewone Sencha, omdat deze ook wordt afgedekt 11 dagen voor de oogst, wat het proces (en de kwaliteit) gelijkaardig maakt aan de exclusievere Gyokuro.

Suggestie om Sencha Saemidori te zetten: 3 gram – 70°C – 2 à 3 min – 200 ml

Over de boerderij

Deze thee wordt geproduceerd door Mr. Nishi, aan de voet van de Kirishima vulkaan, in Kagoshima, op het zuidelijke eiland Kyushu. Deze grond zit vol voeding en doet de thee naar bonen of proteïnen smaken. Mr. Nishi is de derde generatie van theeboeren en zijn theevelden behoren tot de eerste in Japan die, meer dan 20 jaar geleden, volledig biologisch gecertificeerd werden. Hun werkwijze is niet enkel biologisch maar biodynamisch met verschillende planten en kruiden tussen de theerijen die de bodem extra voeden. De theevelden op 450 m hoogte produceren een ongelooflijk smaakvolle en complexe groene thee die reeds vele prijzen gewonnen hebben in verschillende theecompetities.