Over stoempen en zalven

30-01-2016 20:37

Zoals te voorspellen gaat het hier niet over een bokswedstrijd of je laatste relatiecrisis. We geven wat variaties op de klassieke aardappelstoemp, die we gewoonlijk door de week opdienen als wortelpuree, savooipuree, en met allerhande  groentenvarianten.

Als aperitiefhapje/ voorgerechtje tijdens de feestdagen, heb ik deze alternatieve bereidingswijze van pastinaakpuree ontdekt. Toen werd het opgediend met gebakken scampis, gegrilde ham en fleur de sel.

De pure pastinaakpuree maakte ik ondertussen doorheen de week. In combinatie met gebakken zalm of andere vis is deze alternatieve stoemp erg lekker. Top is een topping van rauwe of gewokte zeekraal.

Gelijkaardig en in combinatie met een stukje wildvlees, is ook het zalfje van aardpeer een echte aanrader. De typische uitgesproken smaak van de aardpeer wordt verzacht door de room en de bouillon, wat ik zelf echt super vind.

Ingredienten:

  • Enkele pastinaken of aardperen (of andere zoals vb. knolselder)
  • Groenten-, vis-, of vleesbouillon (afhankelijk van hetgeen je erbij serveert)
  • Room
  • Water

Bereidingswijze:

Schil de groenten en snijd in blokjes. Doe in een kookpot en vul 50/50 met water en room tot de groenten net niet onder staan. Voeg een bouillonblokje naar keuze toe en breng aan de kook. Laat doorkoken op een zacht vuurtje tot de groenten zacht zijn. Giet af en bewaar het kookvocht.

Met wat kookvocht plet ik de pastinaak tot stoemp en de aardpeer mix ik tot een gladde zalf. Bijkruiden indien gewenst.

Vanavond meng ik een mix van de overschot van pastinaak- en aardappelpuree (die we uiteraard ook nog eten), en rol ze samen met gestoofde appeltjes en peertjes in bladeren van savooikool. Leuke pakketjes die mooi ogen op het bord.

Ook feestelijke kroketten van pastinaak- en knolselderpuree (gekookt zonder room en goed uitgeperst) zijn leuke ideetjes op basis van de alternatieve stoemp.