Posteleinpesto

07-02-2016 18:29

De laatste jaren is pesto enorm populair. In de supermarkt vind je tegenwoordig veel pestovarianten die je pasta of panini's een extra touch kunnen geven. Zelf vind ik het altijd handig om een potje pesto in de koelkast te hebben staan als hapje voor onverwachte gasten of als extraatje op mijn belegde boterham.

Van vegetarische vriendinnen leerde ik het gemak waarmee je zelf een klassieke basilicumpesto maakt en ook hoe je zelf kan varieren en experimenteren met verschillende combinaties van kruiden, kaas- en notensoorten.

Deze week las ik nog in een tijdschrift dat je ook het loof, dat je van vele groenten gewoon weggooit, zoals van radijsjes, goed als een pestobasis kan gebruiken. Ik vind het ideaal om snel verlebberende bladgroenten op te werken en de combinatie postelein, walnoten en een romige abdijkaas behoort tot mijn favorieten.

Ingredienten:

- een bussel postelein of loof zoals vb. van radijsjes

- handvol gepelde walnoten

- restje middelharde kaas

- olijfolie

- peper en zout

Werkwijze:

Behoud de blaadjes van de postelein of het loof van de radijsjes en verwijder het zand. Doe in een hoge mixkom. Voeg de gepelde noten in stukjes toe en rasp de kaas erbij. Voeg olijfolie toe en mix alles dooreen. Leng aan met meer olijfolie tot de gewenste dikte bereikt is. Kruid met peper en zout. Ik bewaar de pesto tot maximum een maand lang in de koelkast met een laagje olijfolie boven.