Worstenbrood zonder worst (met prei)

25-01-2016 20:43

Iedereen kent het volgens mij wel, hoe je altijd een of twee preistengels over hebt, wanneer je een bussel hebt gekocht voor een bepaald recept. Ik snijd en was ze meestal met de rest en vul een doosje voor de diepvries. Dat komt altijd van pas voor verse soep. Maar toen m'n diepvriesvoorraad weer echt eens groot genoeg was en ik weer over had, kwam ik op onderstaand alternatief worstenbrood met de prei en restjes kaas en ham en bladerdeeg (die ik standaard in de diepvries heb zitten). Gecombineerd met een groentensoepje (met worstjes of balletjes) is het gemakkelijk en lekker avondmaal. Verloren maandag kan ook anders en meermaals op een jaar.

Ingredienten:

- 1 rol bladerdeeg

- 1 prei

- 4 sneetjes gekookte, gerookte of rauwe ham

- 4 sneetjes belegen kaas

- 1 ei

Werkwijze:

Verwarm de oven op 180 graden. Snijd de ronde bladerdeeg in 4 gelijke, rechthoekige stukken. Verwijder het groen en het poepje van de prei en snijd de stengel doormidden, zowel in de lengte als in de breedte. Spoel met water het het zand tussenuit de preibladeren.

Leg op elk stuk bladerdeeg een sneetje ham en kaas en 1/4 stuk prei. Rol de bladerdeeg, ham en kaas op rond de preistengel en hecht vast.

Klop het ei en bestrijk de buitenkant van elke rol ermee. Zet de rolletjes in de oven voor 45 min. Keer af en toe om. Indien nodig, bak nog even verder op 200 graden.

PS. ik dacht de eerste keer tijdens het bakken dat ik vergeten was om de prei voor te koken, maar dat bleek echt niet nodig. De prei wordt lekker beetgaar zo. Verwijder goed de buitenste bladeren van de prei want die zijn soms wat vezelig.

 

Ik serveerde de prei-ham-kaas-bladerdeegrolletjes met een stevige erwtensoep, die nog in de diepvries lag te wachten op een winterse lentedag zoals vandaag. De worstjes en spekjes die ik daaraan toevoegde compenseerde de worstenbroodjes zonder worst ruimschoots.